Bevezető

Tisztelt Hölgyeim! Tisztelt Uraim!

Sok szerettel köszöntök mindenkit abból az alkalomból, hogy akár az internet böngészése közben (divatos szóhasználattal élve: az interneten történõ szörfözés során) Honlapomra “tévedt”, akár a már látott, esetleg rendszeresen látogatott oldalamat kereste fel újra.
Az önálló Honlap létrehozása (1996.év végén) során nem az “önreklámozás”, sokkal inkább lokálpatriotizmusom, s az a cél vezérelt, hogy lakhelyem Eszterháza ismertségét elõsegítsem.
Mára már szerencsére több olyan portál is elérhető, ahol a város és térsége programjai megtalálhatók.


Eszterháza neve mára közismert a világon, köszönhetően Esterházy Fényes Miklós által építtetett nyári kastélynak, valamint Joseph Haydn -nak, aki a herceg szolgálatában Eszterházán élt és alkotott.
A Magyar Állam tulajdonában lévő Esterházy-kastély és épületegyüttese kezelője az utóbbi 20 évben gyakran változott: a Műemlékek Állami Gondnokságát (MÁG) névváltozás folytán a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG), majd 2012-től a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ (Forster Központ) követte. 2014. március 1-től a műemlékegyüttes kezelését az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ) vette át.
A kastély első, jelentős rekonstrukciójára 1950-es évek végén került sor, melynek eredményeképpen 1959-ben – Joseph Haydn halálának 150. évfordulójára – múzeum nyílt az épületben, majd 2009-től Európai Uniós források bevonásával jelentős fejlesztések kezdődtek.
Az Esterházy kastélyról a kezelő Eszterháza Központ oldalain olvashat részletesen.

Az eltelt 20 év során próbáltam e hitvallásnak eleget tenni, mára azonban már feleslegessé vált azon információk “ismétlése”, melyek más célorientált portálokon elérhetőek. Természetesen az összegyűjtött anyag nem veszik kárba, azok az archívum oldalain elérhetőek.

Honlapomat a továbbiakban a rádió- és TV-DX amatőrök népes táborának készítem, természetesen helyet biztosítva néhány más hobbynak (pl. érmegyûjtés, történelmi emlékhelyek, malom-történelem) is.

Fertőd, 2016. január 1.