Egyéb eszközök.

Hol és mit érdemes vásárolni.
Avatar
scansat
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2013.12.03. 20:59
Tartózkodási hely: Tét
Vételi telephely: Tét

Re: Egyéb eszközök.

Hozzászólás Szerző: scansat »

:wink: Előrébb jutottam!...meg kíváncsiságból szét is szedtem.
Kép
Kép
Kép
Kép

Hát, azt azért Kínáról tudni kell, hogy ott a márka nem azt jelenti mint nálunk. A márkanév náluk a fejlesztőt jelöli és nem a gyártót. Tehát egy Bowei márkájú fej az készülhet a Bowei gyárában, de nekik kötelező átadni a jogokat másoknak, ezért rajtuk kívül még vagy 20 kisebb "beszállító" cég gyártja, és hirdeti Bowei termékként. És még nem beszéltünk arról hogy a selejtet is eladják arrafelé viszonteladóknak meg Aldi féle boltoknak. De márkabolt soha nem forgalmaz selejtet....szerintem!
Reklamációmra annyi érkezett, hogy a cimke valóban 17K-s, de a mérnökeik feltuningolták 13K-sra mielőtt elküldték. Ezen csak mosolyogtam.
Nem tudom mi igaz belőle, nem láttam. Azt azonban tudom, hogy igen, van náluk olyan, hogy a "conveyor belt" terméket...vagy pár dollárral többért az "engineer" verziót kapod amit egyedileg hangolnak.
Erre 2 hétig alkudoztam... https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 82738.html

Például...elszakadva az LNB-ktől mert őket senki nem méricskéli, viszont a mobiltelefonokat és tableteket pl.igen.
Egy nagyon jó teló, a Blackview BV9500 Pro.
A telefont bárhol megveheted..DE:
-Amíg a Techradar https://www.techradar.com/reviews/blackview-bv9500-pro a Benchmarks-nál az AnTuTu értéket 91,731 -re tette, lévén a márka gyártójától kapta a tesztpéldányt akik ők: https://www.aliexpress.com/item/32911263052.html
-Addig a Deviceranks https://www.deviceranks.com/en/phone/an ... bv9500-pro már csak 85451-re, lévén ilyen-olyan Kínai üzletek telefonjait és árait hasonlítgatja.
-Aztán ha megnézed az Unite4Buy még olcsóbb Aldi-féle árait, itt már csak 65779 az AnTuTu.
-Amit meg a ruszkiknak visznek, na oda meg bőven elég a 61429-es AnTuTu. :D http://proshivkis.ru/?p=blackview-bv950 ... taty-testa
Ez onnan van, hogy a márka gyártója maga értékesíti és korlátozott számban ill. korlátozott nyitvatartással míg a kisebb nagyobb mértékben félresikerült klónok viszonteladókhoz kerülnek. És még hogy nincs differencia a keleti-nyugati értékesítésben?!

Vagy vegyünk mást, ne Kínait. Itt van az Intel....múlt havi történetem:
-Van az i9-9900K processzora. Géza nagy játékos, ezért kisírja odahaza, hogy ilyent szeretne. Nosza papája beüti az árukeresőbe (ami már egy vicc) és büszkén kiválasztja a legolcsóbb üzletet..cirka 160 ezerért. Aztán mikor megjön és beépítik, telesírja az árukeresőt és minden létező fórumot, hogy tűzforró, és milyen sz@r. ennyi pénzért...bezzeg az AMD. És dehogy tudja, hogy 6 féle processzor van ebből a típusból. (de a többiből is)
Lásd: https://ark.intel.com/content/www/us/en ... 0-ghz.html
Katt az "Ordering and Compliance" -ra.
Mert ugye az elsőként megjelent P0-ás stepping az tűzforró volt, és javított is rajt az Intel, ez lett az R0-ás széria. Na, meg ugye van az OEM amit nem az Intel gyárt ezért garanciát sem ad rá, lévén ezeket számítógép gyártóknak készítik, és van a dobozolt (box) változat amire az Intel ad 3 évet. Aztán ha Géza ezt tudta volna akkor a 6 féléből CSAK az R0-ás Intel dobozost vette volna. Hja...az 10 ezer ft-al drágább...és nálunk minő csoda.. nem is kapni. Mert etikus kereskedőink egész Európából összevásárolják a régi ramatyokat és itthon az ős P0-ásokat árulják a németországi R0-ás árakon. Hja, így kell nagy haszonnal dolgozni! Az OEM-nek eleve olcsóbb kellene legyen, lévén garancia nélküli tálcás ömlesztett. De nálunk még ez sem igaz. Mert Géza meg van róla győződve hogy az OEM (Try) és a Box verzió közt az a különbség, hogy egyikhez jár hűtő másikhoz nem. :mrgreen: És Géza jobb híján elpattint 10 ezer Ft--ot delidelésre, hogy pár fokkal lejjebb tornásszák a processzora hőmérsékletét, lefeszegetve és újrapasztázva a kupakot. És nem is sejti, hogy ha németektől rendelt volna, akkor olcsóbban megússza és ott érdekes módon ki van írva milyent árulnak annyiért amennyiért. https://www.caseking.de/intel-core-i9-9 ... t-589.html
Szóval manapság messze nem elég az hogy kinek a neve van a terméken és a típus. Utána kell járni hol gyártották...és ki vagy kinek...és hány félét.

Fejre visszatérve, én meg vagyok vele elégedve. Na, de én nem vadászgatok. Egy 90cm-es lavoárba került a Hispasat 5/6-ra. Ami nekem fontos belőle, hogy 74 méter kábel végén ül, így nekem kell az extra gain. Azt meg tudja mert összehasonlítottam az inverto-val. Akit érdekel és erre jár oda tudom adni neki tesztelgetésre hogy milyen érzékeny. Jövő hónapban jön még egy és egy C/Ku. Ez utóbbira kíváncsi leszek. Tudom hogy pocsék együtt, de így több mint 20 antennával már nem akarok 1 holdra már 2-3 antennát állítani. Nagyobb tükörben jó lesz..remélem. 10 dollárt megér a próba.
"...and remember that closed source leads to the dark side of the force! "
Jaume Sabater
Avatar
scansat
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2013.12.03. 20:59
Tartózkodási hely: Tét
Vételi telephely: Tét

Re: Egyéb eszközök.

Hozzászólás Szerző: scansat »

Az új Kínai SDR vevő:
https://www.aliexpress.com/item/4000170 ... po9PT&mp=1

Látom én is az árát mielőtt valaki rám lőne. :shock:
Hogy nekem sem a Jézuska sem a Nyúl nem fog egyhamar ilyent hozni az tuti!
De azért kíváncsi lennék rá mit tud ennyiért (220 ezer ft) ...már ami a leírásból nem derül ki.
Az üzlet maga jó, vásároltam már tőlük...ezt meg még nem veszik a népek -de szerencsére már kapni.
A Hack RF One 150 USD környékén van tokkal vonóval... :?:

Egyébként most a szerintem egyik legjobb vétel ez:
https://www.aliexpress.com/item/32892743513.html

Errefelé nem sokan használják a 2GHz-feletti frekvenciákat hogy a 6GHz-es Hack RF kelljen. Ez meg "csak" 88 USd.
"...and remember that closed source leads to the dark side of the force! "
Jaume Sabater
Avatar
Németh Józsi
Hozzászólások: 1174
Csatlakozott: 2009.12.28. 21:29
Tartózkodási hely: Békés
Vételi telephely: Békés
Kapcsolat:

Re: Egyéb eszközök.

Hozzászólás Szerző: Németh Józsi »

Sziasztok!
scansat írta:Egyébként most a szerintem egyik legjobb vétel ez:
https://www.aliexpress.com/item/32892743513.html

Errefelé nem sokan használják a 2GHz-feletti frekvenciákat hogy a 6GHz-es Hack RF kelljen. Ez meg "csak" 88 USd.
Semmi dokumentációt nem találtam a fenti kínai eszközhöz, 88 USD + 10 USD szállítás (+ ÁFA és kezelési költség, ha nem "surran be") ~125 USD (37500 HUF)

Webes fórumon lévő bejegyzések alapján talán az RSP1A klónja lehet ez a kínai SDR, ami nálunk is kapható jelenleg 37772 HUF áron:

https://www.radioamatorwebshop.eu/sdrpl ... _1khz-2ghz

Igaz nálunk is lesz kb. 2000 HUF postaköltség, de a kereskedőnek kell rá vállalnia jótállást + a gyártói support sem elhanyagolható...https://www.sdrplay.com/

"Kispolgárként" az utóbbi jobb vételnek tűnik - igaz, én már vettem (még egy angol forgalmazótól, mert nálunk akkor még nem lehetett kapni) és már másfél éve használom...

üdv Józsi
Avatar
scansat
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2013.12.03. 20:59
Tartózkodási hely: Tét
Vételi telephely: Tét

Re: Egyéb eszközök.

Hozzászólás Szerző: scansat »

Sziasztok

:D Hát néhány dolog nem teljesen pontos ahogy írod.

-Szerintem az általad linkelt dobozka "nyomokban" hasonlít az általam linkeltre. Amit te favorizálsz annak ez a tesója:
https://www.aliexpress.com/item/32904211063.html
Mint alant a képen látod (a rácsantennás képen) a RÉGI (RSP1) verzió volt az általad linkelt (szerintem) eléggé tré műanyag dobozban, az újakat már fém dobozban adják, és 149-183-229 Eurós áron.
Kínai ad hozzá FM csillapítót hogy az erős URH adók ne ültessék le a bemenetet. Meg ehhez csatlakozót (apa-apa SMA) Meg N-SMA csatlakozót hogy a tetőantennád is rá tudd dugni....meg botantennát ha autóban akarod használni....és mindezt 66,5 dolcsiért, ami 19 ezer ft és nem majd 38 ezer. Szállítási költség meg annyi amennyi idehaza. Nézz meg egy FM csillapító árat, minimum 3 ezer ft az is és itt benne az árban.
Szóval ha már klónt keresel akkor ez inkább. :wink:

Ha olvasod az általam linkeltet akkor meg látod, hogy a 88 USD-ért az RSP1..RSP2 és HACK RF egy hibrid változatát kapod. Tehát ez Kínai fejlesztés még ha lopott RSP1..RSP2 illetve a nyílt forráskódú ezért NEM lopott Hack RF One is képezte a fejlesztés alapját. Ez utóbbit úgy hittem nem kell bemutatni, de mivel te azt írtad hogy nem találtál róla semmit, muszáj lesz.
Ez az eredeti:
https://greatscottgadgets.com/hackrf/one/

Mint látod 8 bites és 6GHz-ig hangol.
Az USA-ban 340 USD, az EU-ban 399 Euro

Ennek a kínai változata:
https://www.aliexpress.com/item/32972753170.html
És ezt a küszöbig hozzák szállítási költség nélkül, s mint a repertoárt látod, TCXO-val, 5 féle antennával is csak 145 USD. De van az új verzió a színes LCD kijelzővel (Portapack) 170 USD-ért. Most akkor hogy is van hogy ugyanannyi Kínából? És érdemes megnézni a vevőkört, mert USA vásárlók is vannak szép számmal.

Ezt módosította a kínai gyártó....ha úgy jobb, fejlesztette, mivel rájött hogy a legtöbb vásárlónak nem sok keresnivalója akad a 2-6GHz közti sávban, viszont az árat ez drágítja. Csökkentették a frekvenciát, cserébe a mintavételezést 8 bitről 12bitre húzták fel, a te linkeden 14 bit. És az ár 88 USD-n állt meg ami nagyon jó ár ezért. És nem az angolok találták fel a sörre a habot, ők is a Hack RF One -ből indultak ki....sőt szinte minden jobb SDR.

Olvastam a magyar Anico által árult termék kommentjeit is. Szerintem meglepődne HA5XA (alias H. Krisztián Roland) a maga 52 évével, hogy
1, -az általa vett termék esetében mit jelent hogy Angliában készült? Mert én meg lennék lepve ha BGA meg SMD beültetőik lennének erre a 4 termékükre.
2, -ha leveszi belőle az ÁFA-t és a hasznot akkor mennyibe is került volna Kínából ugyanezt rendelni?
3, -és pár idézet tőle:
"Ugyan belépő szintű eszköz..."
"..ez már közel sem csupán játékszer mint a 8-bites távol-keleti tévé-vevők.."
Neki az eredeti nem kínai 400 eurós hack rf one is játékszer csak mert 8 bites? De akkor ez most belépő szint vagy közel sem játékszer? :shock:
4, Vehet hozzá az ember 620 forintért USB kábelt mert még azt sem adnak hozzá 37 ezerért! Ez már vicces!

Összegezve: aki azt próbálja megmagyarázni, hogy a Kínából rendelt termék kb. ugyanannyiba kerül mint idehaza, az önmagát csapja be. (van kivétel, akit érdekel elmondom mikor az)
A valóság, hogy szinte minden beültetett áramköri lap Kínából jön és sok esetben többszörös haszonnal adják tovább az itt csak összeszerelt/dobozolt és ÁFA-val növelt terméket. Azon kevés elektronikai termék ami meg Ny-Európában ill USA-ban készül, köszönhetően a béreknek horror árúak a tudásukhoz mérten. Legszebb példa erre a Hack RF One, ami nyílt forráskódú ezért nem nevezhetik a Kínai verziót Klón-nak mert teljesen legális a gyártása és mindenki számára hozzáférhető. Nem is hallani hogy rosszabb minőségű lenne mint az USA verzió vagy épp a német.
A másik és lényegesebb, hogy bármit is akarsz idehaza venni, annak a modernebb, felturbózott változatát már Kínából megkapod. Például ugyanazon mobiltelefon márkát/típust idehaza kevesebb RAM-al árulják, Kínából dupla akkora RAM-al vagy éppen magasabb órajelű processzorral olcsóbban jön. stb. Amit az Anico árul RSP1, még méretében sem akkora mint egy HackRF. És ha nem azokat a hardver elemeket tartalmazza akkor ugye pl. a GNU Radio sem megy rajt, csak az RSP2-kön, ami meg ugye idehaza 92 ezer ft már...tudom nem mindenkinek opció. El kellene végre fogadni hogy Kína már évek ha nem évtizede nem csak másol hanem fejleszti is a lopott technológiát.
Nem akarok senkit, sem rá sem le beszélni, de havi több száz rendelésem van amiket idehaza árulnak tovább, a vadkameráktól a mobiltelefonokig. Nem azt állítom erről sem hogy a legjobb, hanem hogy ár-érték arányban jó.
És ha már számolunk számoljunk visszafelé.
Majd 38 ezres RSP1 az Anicotól 40 ezer mire valakihez elér. Ez ma 140 USD.
Ha ennyi pénzem van ezt rendelem...és a PISwords-tól:
Bundle 3-as Hack RF One TCXO-val és ez csak 119 USD.
És ha később bővíteni akarom, akkor a maradék 20 USD-hez csak 60 USD-t kell tegyek és kapok hozzá egy Portapack-ot.
https://www.aliexpress.com/item/4000047576971.html
Vagy vehetek hozzá a maradék 20 dolcsiból egy 9:1-es balunk ha már rövidhullámot akarok meg egy erősítőt. 10+10USD
Vagy egy FM szűrőt ...vagy épp 1090MHz-re ADB-S saw filtert...stb.
ÉS MEGY RAJT A GNU RADIO!
Az Anico RSP2-ese meg a 92 ezer ft-jával....hát nem is tudom, az már a LimeSDR kategória.

-A "..ha nem surran be..." mondathoz annyit fűznék, hogy HA nagyanyámnak pénisze lett volna, ő lett volna a nagyapám! Kb 1000 termékből egyszer fizettem ÁFA+vám+kezelési költséget és az is azért volt mert az eladó a 350 USD-s Android Car Multimedia-t csak DHL szállítással engedélyezte. A DHL és társai (FedEx...UPS..) pedig mindent vámeljárás alá vonnak. És mai napig állítom, hogy még így is megérte! De kiszámolhatja mindenki. 43 USD felett 3% vám + 27% ÁFA + 4 ezer ft vámkezelési költség. Az ugye 900Ft + 10 ezer Ft + 4 ezer Ft . Tehát egy Hack RF One-t rendelsz akkor is a 97 ezer ft helyett 33 ezret fizetsz a kínainak és 15 ezret a postásnak Ha megfognák a vámon.
Ha meg a 66 USD-s klónt nézzük (amit nem ajánlottam), 19 ezret a kínainak és (200 ft vám + 4800 ft ÁFA + 4 ezer)...vagyis még 9 ezret a postásnak. Ergo 28 ezerből megvan teljesen legálisan, és nem kell USB kábel után rohangálni mert kapsz hozzá minden szükségest.

:shock: "de a kereskedőnek kell rá vállalnia jótállást ". A hazai kereskedőkről tisztelet a kivételnek nem sok jót találsz a neten. Lejárhatod a lábad mire visszakapod javítva vagy cserélik. Ezzel szemben az Aliexpress-en aki folyamatosan rendel az jó minőségű árukat vesz és jó áron, és hiba esetén küldenek újat...sőt mint írtam folyamatos rendelők pontosan tudják, hogy hány százalékban ingyen jön a termék mert mondjuk minden 15-20 terméknél eljátszható (bizonyos feltételek mellett) hogy azt jelzed vissza az eladónak hogy a kapott termék nem működik pedig semmi baja. Aztán az eladó küld másikat vagy visszautalja a pénzt. És ez ugye messze van attól hogy idehaza nem működik a termék vagy elromlik és futkosol, vagy 2 ezer ft-ért Postán küldözgeted és garanciáztatsz.
Az én SDR vevőmből is 2 jött anno egy áron, másikat a barátom vette meg így enyém ingyen volt, és legutóbbi Offset Ku LNB -m árát is visszaigényeltem (biztos ami biztos ahogy mondod hátha elromlik később :D ):
https://kepkuldes.com/image/euhXaA
Az LNB meg köszöni jól van a Hispasatot lesi! :mrgreen:
És rendelek én is Kínán kívülről, ebay-on is fent vagyok és nem csak veszek adok is el Franciaországba, Oroszországba, bárhova. Rendeltem antennaforgatót és C sávú LNB-t az USA-ból, sőt legtávolabbi Ausztráliai rendelés volt. Most Németországból várok i9 processzorokat.
De a nagy üzlet Kína.
Ezt nem tudni ma BŰN!

UI: ...és ha kérhetem ne keverjünk az üzleti életbe etikát, mert aki szavaiddal élve klónoz meg ipari kémkedésből épít és árul terméket az éppen ne sírjon ha ingyen kell nekem küldjön belőlük! 8)
"...and remember that closed source leads to the dark side of the force! "
Jaume Sabater
Avatar
Németh Józsi
Hozzászólások: 1174
Csatlakozott: 2009.12.28. 21:29
Tartózkodási hely: Békés
Vételi telephely: Békés
Kapcsolat:

Re: Egyéb eszközök.

Hozzászólás Szerző: Németh Józsi »

Szia!

Köszönöm, hogy leírtad ezeket, így aki az SDR téma után érdeklődik van választási lehetősége...árban minőségben. Részemről hobbi célra a 150-200 EUR eszközök már túl drágák, így a 10 USB-s DVB-T stiket is használom SDR-ként, természetesen kompromisszumokkal. A műanyag dobozos RSP1A-t még 2018 év elején vettem, akkor még csak 2-3 forgalmazótól lehetett beszerezni Angliából. A műanyag doboztól én is tartottam - amint megérkezett az eszköz, szét is szedtem és pozitív irányban csalódtam, mert a belseje be van vonva rézzel - ez megfelelő árnyékolást biztosít (900 MHz-en 50dB körülit mértem). USB kábel (A - B)- gondolom én speciális eset vagyok - csak 5db volt otthon, régi perifériák zöme ezzel csatlakozott a PC-hez, a meghibásodott elavult eszközök már rég kidobásra kerültek, de a kábeleket eltettem.

https://www.sdrplay.com/wp-content/uplo ... 18full.pdf

Jól mondod, az RSP1A is Kínában készül egy EU-s cégnek - 15 éve egy hazai elektronikai fejlesztő/gyártó cégnél dolgoztam, mi is kivittük a gyártás egy részét Kínába (hardver szintig) , mert jóval olcsóbb volt, de a szoftver betöltés ill. a kész termék tesztelése itthon történt és "made in Hungary" jelzés került az eszközökre.

Visszatérve az RSP1A-ra, a hardver RF jel/zaj viszonyával nem vagyok megelégedve, egy R820T-vel szerelt 8bit-es eszköz 3-4dB-lel jobb nála - magyarul, jobb az érzékenysége - SatCom vételhez ez a 10 USD-s eszközt használom. Végigmértem a RSP1A-t RF fokozatát és mondhatom, a "silicon tuner" előtti előszelektor - programozható RF kapcsolók és szűrők - hozza be a plusz zajt. DE ez "kvázi" labor mérés során jött elő, mert antennával az éterből jóval magasabb az alapzaj.

Kép

Részemről a téma zárva, lehet Kínából rendelni és magasabb áron idehaza is kapni SDR eszközt - illetve bármit - de érdemes előtte jól körülnézni, a kinézatt eszközről információkat begyűjteni.

üdv Józsi
Avatar
scansat
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2013.12.03. 20:59
Tartózkodási hely: Tét
Vételi telephely: Tét

Re: Egyéb eszközök.

Hozzászólás Szerző: scansat »

Még egy kis SDR mánia:
https://www.aliexpress.com/item/4000373383462.html
Potom 860 USD ..(255 ezer ft) és egy orosz már vett is.

Ez egy igényesen összerakott termék:
https://www.aliexpress.com/item/4001186751605.html
Egyenlőre drága, bár veri a HackRF-et.

Ez viszont jól néz ki. Vennék is ha azok a buta analóg tekerők nem lennének rajta, amik a csöves rádió korszakot idézik:
https://www.aliexpress.com/item/4001163617021.html

XXI századi zsebrádió, alapból 200MHz-ig, külön regisztrációval kiterjeszthető 2 GHz-ig. És akkuval-érintőképernyővel 150 USD.
A vevők németek és spanyolok...ha nekik jó minőség.....

Hoppá..ugyanez meztelenül 89 USD:
https://www.aliexpress.com/item/4001218096077.html
..és a potik is normálisabban állnak.
"...and remember that closed source leads to the dark side of the force! "
Jaume Sabater
Avatar
scansat
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2013.12.03. 20:59
Tartózkodási hely: Tét
Vételi telephely: Tét

Re: Egyéb eszközök.

Hozzászólás Szerző: scansat »

Máshol 500 USD fej most 30 USD az Aliexpress-en.
https://www.aliexpress.com/item/1005002425275165.html
"...and remember that closed source leads to the dark side of the force! "
Jaume Sabater
Válasz küldése