Rottenbacher Sándor és Zsoldos Tibor SWAN-antennája:

TV amatõrök tollából megjelent vételi beszámolók, folyóiratban megjelent cikkek stb.

Moderátor: ING-SAT

Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Rottenbacher Sándor és Zsoldos Tibor SWAN-antennája:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Rottenbacher Sándor gödi-, és Zsoldos Tibor kaposvári tv-amatõrök az 1980-as évek elején kísérletezgettek a SWAN-antennával, s finomították annak paramétereit, melynek eredményeként ezzel a típusú antennával igen szép eredményeket értek el a távolsági televízió vételek területén.
Az EZERMESTER havilap 1983. évi 4. számában megjelent írást-, és így az igen jó nyereséggel rendelkezõ SWAN-antenna mértezését az alábbiakban közre adnám azzal a megjegyzéssel, hogy az antenna úgy a VHF sáv-, mint az UHF sáv csatornáira is elkészíthetõ a megadott méretezés alapján.

Kép...Kép...Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok! Rottenbacher Sándor a következõ e-mailt küldte a címemre és kérte, hogy tegyem fel azt a fórumra, ime:

Tisztelt amatõr társak!
Szilágyi László és Zsoldos Tibor személyes ismerõsöm volt, ám szeretném fellibbenteni a fátylat a múltról. Sok fotót és vételi idõpontot küldtem nekik. Zsoldos Tibornak negatívokat is, mert amatõr fotózással is foglalkozott. Kapta is a QSL-lapokat, pedig vétele bizony nem volt adott országokról. A SWAN-antennával pedig nem kísérleteztünk évekig mint azt az Ezermesterbe írja. Tibor meglátogatott és látta a SWAN-okat és teljesítményüket, így elkérte a dokumentációt és abból irt cikket.
Képek azonosságát illetõleg pedig ha valakinek gondja van, írjon-, vagy hívjon fel. Elérhetõség a honlapomon, de MISI-tõl is elkérhetõ. Számomra elképesztõ, hogy embereken segítek, közben alaptalan vádak érnek.
Mindezt csak mindenki tisztán látása érdekébe írtam le. Mert nem szeretnék szembesülni esetleges kritikákkal, amik ugyancsak alaptalanok. (Pl: elõjövök egy módosított SWAN-nal a digitális vételekhez) Aztán majd azt hallom nagyon hasonlít a Zsoldoséhoz. Írásommal senkit nem szeretnék megbántani, ez részemrõl inkább csak tájékoztató jellegû. Nincsenek titkolni való dolgaim. Ezért küldtem el MISI-nek a BDXC számos évfolyamát, valamint a nálam lévõ Szilágyi és Zsoldos fotókat. Minden amatõr társamnak további jó DX-et kívánok.
Üdv.: Rottenbacher Sándor.
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
RS 3806 BDXC
Hozzászólások: 2225
Csatlakozott: 2010.11.18. 08:51
Tartózkodási hely: Göd-Felsõ
Vételi telephely: Göd-Felsõ

Hozzászólás Szerző: RS 3806 BDXC »

Sziasztok!

A SWAN-antenna eredetérõl szeretnék néhány információt közre adni.
TV-DX pályafutásom során rádió-amatõrködéssel is foglalkoztam. (Fõleg a 144 Mhz, hivó jelem HG 7 JMR). A swan-antennát rádió amatõrök fejlesztették ki. Kis mérete és kitünõ hatásfoka arra ösztönzött, hogy érdemes lenne TV-DX célokra is felhasználni. Így a rádió amatõröktõl kapott rajz alapján megkezdõdött az átméretezés Tv-csatornákra. Ezzel a remek antennával a Rádiotechnika is sokat foglalkozott annak idején. Sajnos a régi RT. számai mára már nincsenek meg hiánytalanul.
Végül néhány dokumentum képekben.

Kép...Kép

Kép...Kép
Válasz küldése