Bevezető

Tisztelt Hölgyeim! Tisztelt Uraim!

Sok szerettel köszöntök mindenkit abból az alkalomból, hogy akár az internet böngészése közben (divatos szóhasználattal élve: az interneten történõ szörfözés során) Honlapomra “tévedt”, akár a már látott, esetleg rendszeresen látogatott oldalamat kereste fel újra.
Az önálló Honlap létrehozása (1996. év végén) során nem az “önreklámozás”, sokkal inkább lokálpatriotizmusom, s az a cél vezérelt, hogy lakhelyem Eszterháza ismertségét elõsegítsem.
Kezdetben igyekeztem összegyűjteni a helyi rendezvények időpontjait, adatait (egy fajta hiánypótlásként). Mára már ezen munka feleslegessé vált, mivel a város és térsége programjai az interneten számos helyen megtalálhatók.

Eszterháza neve mára közismert a világon, köszönhetően Eszterházy Fényes Miklós által építtetett nyári kastélynak, valamint Joseph Haydn -nak, aki a herceg szolgálatában Eszterházán élt és alkotott.

Városunk azzal is büszkékedhet, hogy Herceg Esterházy Antal Rudolf jelenleg is a család ősi kastélyának lakója!

A Magyar Állam tulajdonában lévő Esterházy-kastély és épületegyüttese kezelője az utóbbi 20 évben gyakran változott: a Műemlékek Állami Gondnokságát (MÁG) névváltozás folytán a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG), majd 2012-től a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ (Forster Központ) követte. 2014. március 1-től a műemlékegyüttes kezelését az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ) vette át, melyet 2017-től az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. követett.
A kastély első, jelentős rekonstrukciójára 1950-es évek végén került sor, melynek eredményeképpen 1959-ben – Joseph Haydn halálának 150. évfordulójára – múzeum nyílt az épületben, majd 2009-től Európai Uniós források bevonásával jelentős fejlesztések kezdődtek.
Az Esterházy kastélyról a kezelő Eszterháza Közhasznú Nonprofit Kft. oldalain olvashat részletesen.

Az eltelt több mint 25 év során próbáltam e hitvallásnak eleget tenni, mára azonban már feleslegessé vált azon információk “ismétlése”, melyek más célorientált portálokon elérhetőek. Természetesen az összegyűjtött anyag nem veszik kárba, azok az archívum oldalain elérhetőek.

2010-2014 között a város polgármestereként sikerült a város életében addig “fehér folt” -ként meglévő hiányosságokat megszüntetni. Ennek különösen kirívó példája volt a helyi rendezvények éves számának megtöbbszörözése úgy, hogy az a város költségvetését csak minimális mértékben terhelte. Köszönhető ez a város és a helyi cégek és vállalkozások közötti jó kapcsolatnak, melynek következtében ezen cégek átvállalták a költségek nagyon jelentős hányadát. 

Honlapomat a továbbiakban elsősorban a rádió- és TV-DX amatőrök népes táborának készítem, természetesen helyet biztosítva néhány más hobbynak (pl. érme és éremgyûjtés, vasúttörténet, történelmi emlékhelyek, malom-történelem), valamint a Magyar TV-DX Klub Fórumának is.